Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι δύο στους τρεις Αμερικανούς πιστεύουν ότι η απώλεια όρασης είναι αναπόφευκτη καθώς μεγαλώνουμε. Σίγουρα, η γήρανση μπορεί να επηρεάσει τα μάτια μας – αλλά η απώλεια όρασης δεν είναι ο κανόνας. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας επισημαίνει 20 κοινές αλλαγές στην όραση και την υγεία των ματιών που πρέπει να προσέχουν οι ενήλικες καθώς και τους καλύτερους τρόπους για την προστασία της όρασης.
- Μείωση της κοντινής όρασης
Η πρεσβυωπία είναι πολύ πιο συχνή μετά την ηλικία των 40 ετών. Αυτό καθιστά δραστηριότητες όπως η ανάγνωση ή το ράψιμο, πιο δύσκολες. Τα γυαλιά ανάγνωσης μπορούν να βοηθήσουν.
- Δυσκολία προσαρμογής στο χαμηλό φως
Οι ηλικιωμένοι μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα μάτια τους χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν και να επικεντρωθούν στο σκοτάδι από ό, τι παλαιότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βλαστικά κύτταρα του οφθαλμού, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη χαμηλή όραση, εξασθενούν με την ηλικία. Γι ‘αυτό η οδήγηση γίνεται πιο δύσκολη τη νύχτα ή όταν ο καιρός είναι σκοτεινός. Είναι φρονιμότερο οι ηλικιωμένοι να αποφεύγουν την οδήγηση σε αυτές τις περιπτώσεις.
- Ξηροφθαλμία
Οι ηλικιωμένοι τείνουν να παράγουν λιγότερα δάκρυα, μια δυσάρεστη κατάσταση των ματιών που ονομάζεται ξηροφθαλμία. Η ξηροφθαλμία είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, ο ειδικός θα προτείνει την καλύτερη θεραπεία για εσάς.
- Χρώματα
Μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να διακρίνετε τα αντικείμενα που βρίσκονται σε φόντο παρόμοιου χρώματος, όπως το γάλα σε ένα λευκό φλιτζάνι. Αυτό ονομάζεται απώλεια ευαισθησίας αντίθεσης. Υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως η χρήση αντίθετων χρωμάτων γύρω από το σπίτι.
- Κόκκινα, πρησμένα βλέφαρα
Η βλεφαρίτιδα, μια φλεγμονή του βλεφάρου, γίνεται πιο συχνή λόγω ορμονικών αλλαγών καθώς γερνάμε. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόκκινα ή πρησμένα μάτια, αίσθηση φλοιώδους βλεφαρίδας και πόνο.
- Ευαισθησία
Καθώς μεγαλώνετε γίνεστε περισσότερο ευαίσθητη στο έντονο φως. Προστατεύστε τα μάτια σας με κατάλληλα φίλτρα οθόνης, με γυαλιά για υπολογιστή και χρησιμοποιήστε ποιοτικά γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.
- Καταρράκτης
Τουλάχιστον το 50% των ατόμων άνω των 75 ετών αναπτύσσουν καταρράκτη. Με τον καταρράκτης ο φακός στο εσωτερικό του ματιού γίνεται θολός, καθιστώντας δύσκολη την προβολή όσων βλέπουμε. Ο καταρράκτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.
- Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD)
Η AMD είναι μια κοινή οφθαλμική νόσος, που συνήθως εμφανίζεται σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Παρόλο που οι ασθενείς μπορεί να μην παρατηρήσουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της νόσου, η κεντρική όραση τελικά θα μειωθεί. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της AMD.
- Γλαύκωμα
Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να διαγνωστούν με γλαύκωμα, αλλά η ασθένεια είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Η ασθένεια βλάπτει το οπτικό νεύρο και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα συχνά περνούν απαρατήρητα, η τακτική εξέταση των οφθαλμών είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο για να προστατευτείτε από την απώλεια όρασης.
- Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια άλλη κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ενηλίκων. Όταν κάποιος με διαβήτη εμφανίζει πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή μπορεί να καταστραφούν και η όραση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
- Οι πτώσεις μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς που απειλούν την όραση
Η πτώση γίνεται πιο πιθανή καθώς γερνάμε λόγω αλλαγών στην ισορροπία και την όραση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμών στα μάτια – που συμβαίνουν συχνότερα στο σπίτι. Απλές αλλαγές στο σπίτι μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πτώσης: απόσβεση των αιχμηρών γωνιών των επίπλων και των οικιακών ειδών, ασφάλιση των κιγκλιδωμάτων και χρήση αντιολισθητικών χαλιών.
- Διακοπή ύπνου
Η έρευνα δείχνει ότι τα μάτια μας απορροφούν λιγότερο μπλε φως καθώς γερνάμε. Γι ‘αυτό το σώμα μας παράγει συχνά λιγότερη μελατονίνη στα τελευταία χρόνια μας και μπορεί να διαταράξει τους φυσιολογικούς κύκλους ύπνου-αφύπνισης. Τα προβλήματα ύπνου πιστεύεται επίσης ότι είναι πιο κοινά σε άτομα με γλαύκωμα και διαβητική οφθαλμική νόσο.
Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας – και τη γενική υγεία σας – καθώς μεγαλώνετε
Οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις δεν είναι μόνο σημαντικές για την αντιμετώπιση των «σιωπηλών» οφθαλμικών παθήσεων – αλλά είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της συνολικής σας υγείας. Καταστάσεις υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η ανεπάρκεια βιταμινών και διάφορες ασθένειες μπορούν να εντοπιστούν μέσω του ματιού πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα.
Το ίδιο σημαντική είναι και η υγιεινή ζωή. Η άσκηση, η καλή διατροφή και άλλες υγιεινές συνήθειες ήταν πάντα σημαντικές για κάθε πτυχή της υγείας σας. Ωστόσο, οι συνέπειες γίνονται πιο συχνά αισθητές με την ηλικία. Η μείωση του κινδύνου ορισμένων καταστάσεων υγείας, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης, θα προστατεύσει επίσης τα μάτια σας.